Dva roky spolupráce: primátor ocenil partnerov pri integrácii cudzincov
6. marec 2024

Spoločným obedom ocenil primátor Marek Hattas partnerov spolupracujúcich na integrácii cudzincov v Nitre. Stalo sa tak dva roky od vypuknutia ruského útoku na územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny.

Najmä prvé mesiace po invázii zažívala Nitra prílev vojnových odídencov z Ukrajiny – do konca roka 2022 ich prišlo do nášho kraja viac ako 10-tisíc. Niektorí zostali, iní sa postupne vrátili, ďalší sa posunuli ďalej do Európy.

Už v prvých týždňoch sa v Nitre sformovala sieť spolupracujúcich organizácií, ktoré koordinovali poskytovanie najmä zdravotníckych potrieb, liekov a potravinovej pomoci. Neskôr sa pripojili ďalší partneri a forma pomoci nadobudla viac integračný charakter v podobe rôznych aktivít, ktoré majú za cieľ prepojiť slovenskú a ukrajinskú komunitu.

Pri začleňovaní odídencov do bežného života zohrali za ostatné dva roky nezastupiteľnú úlohu neziskové organizácie, lokálne združenia a desiatky dobrovoľníkov. Počas spoločného obeda im primátor Hattas poďakoval za prácu a odhodlanie, vďaka ktorým sa v Nitre podarilo vytvoriť pre cudzincov prostredie plné pochopenia a prijatia.

Medzi organizácie, ktoré počas dvoch rokov aktívne spolupracovali s Mestom Nitra a kontaktným miestom COMIN na integrácii cudzincov patria predovšetkým títo partneri: ASSR, Diecézna charita Nitra, EFFETA – Stredisko sv. Františka Saleského, Evanjelická DIAKONIA ECAV na Slovensku, IOM, Káčko (IPčko), Liga za duševné zdravie SR, Mareena, Národný inštitút vzdelávania a mládeže Krajské pracovisko Nitra / NIVAM-UNICEF, NKN – Nitrianska komunitná nadácia, Nitrianske centrum dobrovoľníctva, OZ Centrum pre rodinu – Nitra, PODAJ MI RUKU-Nitra, Pokoj a dobro – pomoc nudznym – Peace and Good, Centrum Slniečko, n.o., Slovenská humanitná rada / Slovak Humanitarian Council, Slovenský Červený kríž, územný spolok Nitra, TENENET.

Poďakovanie patrí aj ďalším organizáciám, ľuďom a dobrovoľníkom, ktorí svojou prácou dokázali, že empatia a solidarita sú v dnešnej dobe kľúčové pre vybudovanie silnej a udržateľnej komunity, dobrých vzťahov a mierového spoločného života.

(red)
foto: Roman Oravec


Najčítanejšie správy
Nitra sa stala prvým krajským mestom bez herní
30. máj 2024
Takmer stovka dobrovoľníkov opravovala mestský…
30. máj 2024
Deň rodiny bude stáť za to
30. máj 2024
Dobrovoľní hasiči zasahovali aj pri…
16. máj 2024