Na radnici a mestskej polícii pribudnú defibrilátory
12. apríl 2024

Do verejných priestorov v Nitre pribudnú štyri defibrilátory – na mestskom úrade bude jeden, ďalšie tri sa budú nachádzať v budove mestskej polície. Strážci zákona ich tak budú mať rýchlo prístupné v prípade núdzového zásahu. Pätnásť z nich už absolvovalo interaktívne školenie, na ktorom si okrem teoretickej časti overili svoje poznatky aj na tréningovej figuríne s AED defibrilátorom.

Verejný defibrilátor však dokáže obslúžiť každý. Používa sa veľmi jednoducho, po otvorení okamžite začne navigovať človeka, ktorý ho obsluhuje. Vedie tak záchrancu krok za krokom zvukovými aj obrazovými povelmi podľa naprogramovaného protokolu.

Na Slovensku sú aktuálne vyše tri tisícky zaregistrovaných defibrilátorov. V centre Nitry je ich približne 20, ďalších takmer 30 sa nachádza v priestoroch priemyselného parku. Podľa zákona si musí každá obec nad 500 obyvateľov zabezpečiť do konca roka jeden funkčný automatický externý defibrilátor. Mestá budú povinné mať ďalší kus na každých 5-tisíc obyvateľov.

V Nitre ich zabezpečili na podnet mestských poslancov, mestský rozpočet vyšli na 5844 eur.

Defibrilátory sú kľúčovým prvkom prvej pomoci pri náhlom zastavení krvného obehu, ktorý môže byť život ohrozujúci. Ich rýchla dostupnosť na verejných miestach môže výrazne zvýšiť šance na prežitie – až o 80 percent, ak sa použije do dvoch až troch minút.

Jana Krajčovičová
foto: autorka


Najčítanejšie správy
Otvárame park na Sihoti - oslávte to s nami
29. apríl 2024
Majstri!
25. apríl 2024
Čaká nás už druhá Primátorská kvapka krvi v tomto…
24. apríl 2024
Deň advokácie: Využite bezplatnú právnu pomoc na…
23. apríl 2024