Noticias de la ciudad

Pred Priorom odkryli 3600 rokov starý hrob

Podľa archeológov bol pravdepodobne súčasťou rozľahlého pohrebiska. Výskum na ploche pred obchodným domom bol druhým najväčším v tejto lokalite. Je súčasťou rekonštrukcie, ktorá prinesie do centra mesta modernú veľkoformátovú dlažbu aj viac zelene.

Revitalizácia priestoru pred bývalým Priorom je prvou zo štyroch etáp zámeru predĺženia pešej zóny. Týka sa takmer 75-metrového úseku, na ktorom sa vymieňa starý chodník. „Pribudne tu nová veľkoformátová šedá dlažba doplnená o tmavšiu kontrastnú dlažbu a 10 nových okrasných stromov, medzi nimi okrasné hrušky. Ich okolie bude dláždené takzvanými mačacími hlavami, ktoré zabezpečia priepustnosť vody. Medzi stromami počítame s novými lavičkami a cyklostojanmi,“ informoval primátor mesta Marek Hattas.

Hoci v 70. a 80. rokoch minulého storočia prebiehala v tejto lokalite intenzívna stavebná činnosť, výskum tomu nezodpovedal. Príležitosť archeológovia dostali až teraz. Výsledkom ich dvojtýždňového bádania sú objekty väčšinou z obdobia novoveku, teda zo 16. až 20. storočia, vrátane domov a pivníc asanovaných pri rekonštrukcii obchodného domu. Medzi predmetmi dominuje keramika. Najstarším nálezom je približne 3600 rokov starý hrob zo staršej doby bronzovej.

Pohrebisko siahalo až k hradu

„Jeho prítomnosť nám naznačuje, že pravdepodobne smerom k Synagóge a hradu sa rozprestieralo veľké pohrebisko, keďže ďalšie starobronzové hroby sa našli na dnešnej pešej zóne,“ povedal Peter Bednár zo Slovenskej akadémie vied. Hrobové zostatky tvoria len dolné končatiny a rozhádzaný hrudník. To podľa archeológa naznačuje, že sa v hrudnej časti nachádzali cennosti, kvôli ktorým bol hrob vykradnutý ešte súčasníkmi, približne dva roky po pochovaní. Pri nohách zosnulého bol uložený džbánok.

Archeológovia majú vďaka výskumu viac jasno o využití tejto časti mesta. Nové informácie doplnia poznatky z výskumu na nádvorí tržnice, ktoré bolo husto osídlené od včasného stredoveku. Na rozdiel od tržnice sa však pred bývalým Priorom našli aj staršie nálezy. Okrem hrobu sú to zásobné jamy z včasného stredoveku, teda z 9. – 10. storočia, jedna stredoveká zásobná jama z 11. – 12. storočia, zopár novovekých jám a základové murivá a pivnice dvoch domov z konca 19. a 20. storočia. Práve tam sa našla aj nádoba z 15. – 16. storočia. Archeológovia nálezy zdokumentujú a ak to bude možné, prenesú ich do laboratórií, kde ich budú spracovávať.

Na nový priestor nadviažu ďalšie etapy

Primátor Hattas nevylučuje, že na opravovaných úsekoch vznikne pešia zóna. „Z dlhodobého hľadiska si uvedomujeme, že dopravu v strede mesta potrebujeme upokojovať. Podľa odporúčaní odborníkov sme tu znížili rýchlosť na 30 km/h. Do budúcna uvidíme, či odtiaľto dynamickú dopravu presunieme do iných častí, prípadne ponecháme len taxíky a autobusy. Konečnú odpoveď nám dá architektonická súťaž.“

Jana Krajčovičová
foto: Gabriela Hanáková

9 may. 2024 12:27:41
Začína Medzinárodný týždeň povedomia o komposte

Nitra začala kompostovať v roku 2021. Komunitné kompostovanie je moderný trend z hľadiska predchádzania vzniku odpadov a nitrianska radnica sa rozhodla v oblasti nakladania s biologicky rozložiteľnými odpadmi stať slovenským lídrom a príkladom pre ostatné mestá. Prioritou bolo vytvoriť obyvateľom čo najvhodnejšie podmienky pre kompostovanie či už na sídliskách alebo v rodinných domoch.

Bezplatné vedierka aj záhradné kompostéry

Radnica doposiaľ na sídliskách umiestnila 40 komunitných kompostérov s objemom 1 600 litrov, prevažne v Starom meste, na Chrenovej a na Klokočine. Zároveň nakúpila 10-tisíc hnedých vedierok na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad a 850 záhradných kompostérov.


Nárok na kompostovacie vedierko majú obyvatelia s trvalým pobytom, alebo tí, ktorí v meste vlastnia nehnuteľnosť. Vedierka sú stále k dispozícii v Klientskom centre na Mestskom úrade v Nitre – box č. 5, odbor životného prostredia. Stačí vám k tomu občiansky preukaz.

Radnica podporila v kompostovaní aj majiteľov rodinných domov. Na základe žiadosti im bol pridelený 720 litrový záhradný kompostér. Záujem prejavilo až 761 domácností.

Prečo kompostovať? Fakty o biologickom odpade a kompostovaní

  • Podľa výsledkov analýz zmesového komunálneho odpadu vyplýva, že biologické odpady sú hmotnostne ich najvýznamnejšou zložkou. V závislosti od miestnych podmienok je v ňom zastúpený 30 až 60 % podielom.
  • Najhorším spôsobom nakladania s biologicky rozložiteľným odpadom je jeho skládkovanie. Pri skládkovaní vzniká skládkový plyn, ktorého najvýznamnejšou zložkou je metán. Metán je z hľadiska globálneho otepľovania 21x horší ako oxid uhličitý.
  • Komposty môžu úplne nahradiť používanie rašeliny, ktorá sa získava drastickou ťažbou vo vzácnych biotopoch.
  • Rýchlosť vzniku kompostu je závislá od zvolenej technológie kompostovania, použitých surovín a dodržiavania základných podmienok kompostovania. V praxi je možné vyrobiť kompost v rozmedzí od 3 mesiacov do 1 roka od jeho založenia.
  • Kompostovať môžeme aj v interiéri. Využiť na to môžeme vermikompostér alebo elektrický kompostér.
  • Kompost je nielen najlepším a k tomu aj prírodným hnojivom pre rastliny, ale svojím bohatým obsahom mikroorganizmov pôdu ozdravuje a vylepšuje jej vlastnosti.

    Zdroj: www.nulaodpadu.sk

Medzinárodný týždeň povedomia o komposte

Koná sa každý rok počas prvého celého májového týždňa, v tomto roku 5. – 11. mája. Každý rok má inú tému, tohtoročnou témou je: Kompost…Majster prírody v oblasti klímy. Medzinárodný týždeň povedomia o komposte (ICAW) sa zrodil v Kanade v roku 1995. Krátko na to sa začal sláviť aj v Spojených štátoch, postupne sa rozšíril aj do iných krajín po celom svete. Riadi ho Nadácia pre výskum a vzdelávanie kompostu (CREF), ale mnohé krajiny majú svoje vlastné programy ICAW, ktoré spolupracujú a navzájom sa podporujú v individuálnych programoch a aktivitách.

Lenka Mareková
foto: archív mesta Nitra

5 may. 2024 6:00:00
6. máj – Medzinárodný deň bez diét

Tento deň má ľuďom pripomínať, aké dôležité je milovať svoje telo. Láska k svojmu telu nemá byť podmienená štíhlosťou a spoločenskou predstavou dokonalosti. Práve skreslený ideál o kráse vedie k nezdravým diétam a k následným psychickým poruchám spojeným s poruchami príjmu potravy. Medzinárodný deň bez diét si pripomíname od roku 1992. Jeho cieľom je zvýšenie povedomia o nebezpečenstvách, ktoré spôsobujú poruchy príjmu potravy a zbavenie ľudí predsudkov a predstáv o dokonalom tele. Symbolom tohto dňa je modrá stuha.  

V súčasnosti sú poruchami príjmu potravy ohrození najmä tínedžeri, ktorých psychiku ovplyvňujú najmä nereálne ideály krásy denne prezentované na sociálnych sieťach. Preto sa nemožno čudovať, že mladých pacientov s poruchami príjmami potravy neustále pribúda. Svoje šťastie spájajú s dokonalými krivkami či ideálnym číslom na váhe a dostávajú sa tak do bludného kruhu život ohrozujúcich diét. Mladé dievčatá si berú príklad z vychudnutých a vyhladovaných modeliek, čo vedie k zdravotných rizikám a k diagnózam, ako je mentálna anorexia a mentálna bulímia. Je potrebné si uvedomiť, že dokonalé telo nie je také, aké ho vidíme na obrázkoch módnych časopisov či na sociálnych sieťach, ale také, v ktorom sa cítime dobre a zdravo. A práve zdravý životný štýl je to, čomu by sme mali venovať svoju pozornosť. Nielen v tento deň by sme sa totiž mali zamerať na budovanie si zdravého vzťahu k jedlu a k pohybu a následne k svojmu telu.

  • Podľa štúdie realizovanej v roku 2019 má viac než 51% dospievajúcich dievčat a 45% dospievajúcich chlapcov nezdravé stravovacie návyky, medzi ktoré najčastejšie patrí pravidelné vynechávanie jedla. To je v prípade chlapcov takmer štyrikrát viac, ako to bolo v podobnej štúdii v roku 1997. Posadnutosť ideálnou váhou dnes postihuje milióny tínedžerov po celom svete, pričom najviac ohrozenou skupinou sú jednoznačne dievčatá. Tie predstavujú až 90 % prípadov. Dospievajúci chlapci však nie sú výnimkou, ktorý sa dokonalé telo väčšinou snažia dosiahnuť nutkavým cvičením a prísnou diétou.
  • Podľa údajov Národné centra zdravotníckych informácií v roku 2022 medziročne vzrástol počet novodiagnostikovaných pacientov s poruchami príjmu potravy až o 31,3 %. 
  • Z dát zdravotných poisťovní vyplýva, že v roku 2022 sa na poruchy príjmu potravy na Slovensku liečilo 6172 pacientov. Ochorenie najčastejšie trápilo pacientov vo veku 15 až 18 rokov, pričom častejšie išlo o ženy.

Ako sme už spomínali, veľký vplyv na zvyšovanie prípadov porúch príjmu potravy majú v súčasnej dobe najmä sociálne siete, na ktorých sa na nás každý deň valí množstvo príspevkov z oblasti módy, zdravého životného štýlu, športu, jedla a podobne. Avšak veľmi často práve tie najdokonalejšie zábery nemajú s realitou veľa spoločného, pretože ich zverejneniu predchádza vo väčšine prípadov veľa úprav a hľadanie tých najlepších a najvhodnejších podmienok na ich vyhotovenie. Nebojte sa zrušiť sledovanie profilov, ktoré u vás vyvolávajú pocit menejcennosti, znižujú vám sebavedomie alebo vnímate, že vás vedú k nie zdravému mysleniu a činom. Je dôležité, aby sme sa nenechali ovplyvniť dokonalými profilmi a fotkami a uvedomili si, že za týmito fotkami je veľa času a práce ďalších osôb. Tiež je dôležité neporovnávať sa s ostatnými a pri stravovaní sa nesnažiť o dokonalosť, ale o zdravú vyváženosť. Mali by sme si uvedomiť, že nie je dôležité, akú veľkosť oblečenia nosíme, koľko vážime či ako dokonalo vyzerajú naše fotky, ale to, ako sa cítime vo svojom tele a ako sa o telo staráme.

Na sociálnych sieťach vieme ale samozrejme nájsť aj dôležité a potrebné informácie o prevencii, poruchách príjmu potravy, zdravom životnom štýle a mnoho ďalšieho.

Liečba anorexie a bulímie by mala zahŕňať pomoc lekára, psychológa, gastroenterológa a nutričného poradcu. Zvyčajne prebieha ambulantne, v nutných prípadoch odborník odporučí pobyt v nemocnici. Jej úspešnosť závisí od najmä od motivácie pacienta.

S cieľom pomáhať deťom s diagnózou PPP a ich rodičom, vznikol na Slovensku projekt Chuť žiť. Okrem množstva informácií tam nájdete spoľahlivé rady, ako liečbu účinne podporiť, psychologické poradenstvo, denné stacionáre, a tiež priame kontakty na odborníkov.

Pripravila: Martina Svitačová
foto: internet

Zdroje informácií:

6. máj – Medzinárodný deň bez diét: Vzdajme hold svojmu telu! – Zdravie – Cvičte.sk (cvicte.sk)

Poruchy príjmu potravy u adolescentov: čo by mal vedieť každý rodič | Dr.Max (drmax.sk)

Medzinárodný deň bez diét – OZ Mladí ľudia a život (mladiludiaazivot.sk)

3 may. 2024 9:21:59
Do práce na bicykli

Zaži tlkot svojho mesta – tak znie tohtoročný slogan celonárodnej kampane Do práce na bicykli. Jej ďalší ročník odštartoval 1. apríla a ide o najväčšiu kampaň podporujúcu rozvoj cyklistickej dopravy na Slovensku.

Minulý rok sa v Nitre registrovalo 95 tímov. Celkovo 336 účastníkov počas 5 297 jázd najazdilo 50 289,21 km a ušetrilo tak 12 572,30 kg CO2.

Mesto Nitra sa ako zamestnávateľ takisto zaregistrovalo a zamestnanci radnice už môžu prihlasovať svoje tímy.

Tímy môžu mať 2 až 4 členov, tie budú počas mesiaca jún dochádzať do zamestnania na bicykli, kolobežkou, peši alebo verejnou dopravou. O svojich jazdách a trasách si budú viesť evidenciu na internetovej stránke www.dopracenabicykli.eu.

Registrácia tímov prebieha od 1. apríla do 7. júna, súťažná časť kampane od 1. do 30. júna.

Vysadnite na bicykel, vykročte pešo alebo nasadnite do autobusu či vlaku a zmeňme spolu naše mesto k lepšiemu!

Simona Bochnovičová
foto: Do práce na bicykli

30 abr. 2024 9:05:17
Otvárame park na Sihoti – oslávte to s nami

Deň D nastane 1. júna, na Deň detí. Po viac ako roku netrpezlivého očakávania práve v tento deň spoločne otvoríme vynovený park na Sihoti.

Obľúbené miesto pre všetkých so srdcom bijúcim pre Nitru prešlo výraznou revitalizáciou za vyše 6 miliónov eur, ktoré Mesto Nitra získalo z eurofondov. Zásahy, ktoré už park potreboval, sa udiali po 150 rokoch jeho existencie. Zelené srdce Nitry je dnes verejným priestorom, aký Nitre môžu iné mesta závidieť. A to je dôvod na oslavu.

Práce sú za nami, a tak nič nebráni tomu, aby každý kút parku zaplnili návštevníci. Na 1. júna Mesto Nitra pripravilo vo vynovenom parku množstvo atrakcií pre všetkých. Bude tu priestor pre zábavu, hudbu, relax aj možnosť dozvedieť sa niečo nové, čo ste o parku isto netušili.


Ako sa park menil, vysvetlia na diskusii autori projektu – Ateliér Krečiříkovci. Jednotlivé časti vynoveného parku priblížia komentované prehliadky. Deti sa tu vyšantia na nových detských ihriskách, ktorým kraľuje desaťmetrová hradná atrakcia, a ak stále nebudú mať dosť, vyskáču sa na koncerte detskej kapely Pánko. Dospelí odhodia stres v chill-out zónach. Osvieženie všetkým prinesú vodné prvky, ktoré sú v parku úplnou novinkou. Občerstvíme sa napríklad v grill pointoch, ktoré tu pribudli.

Keď sa zvečerí a park sa ponorí do jemných svetiel nových lámp, odštartujú sa tu koncerty. Lákadlom sú napríklad Peter Lipa Band či Swingless Jazz Ensemble.

Program predstavíme čoskoro.
Pre viac informácií sledujte oficiálnu udalosť na Facebooku.

29 abr. 2024 13:40:30
Majstri!

Včerajším víťazstvom Nitra definitívne zapečatila svoju dominanciu na ľade. Naši hokejisti z HK Nitra vystúpili so vznešenou silou a zdolali súpera HK Spišskú Novú Ves, čím si suverénne vybojovali titul majstra v pomere 4:0 na zápasy. Atmosféra na štadióne a vo fanzóne sa preliala energiou a nadšením, čo vytvorilo nezabudnuteľnú kulisu. A čo je ešte fascinujúcejšie, bol to boj medzi dvoma partnerskými mestami.

Simona Bochnovičová
foto: Roman Oravec

25 abr. 2024 7:50:46
Čaká nás už druhá Primátorská kvapka krvi v tomto roku

Po úspešnej januárovej Primátorskej kvapke krvi mesto Nitra v spolupráci s Národnou transfúznou službou organizuje v tomto roku druhý odber.

„V januári sa za náš úrad zúčastnilo 22 darcov krvi, veríme, že toto číslo teraz spoločne prekonáme a pomôžeme tak dobrej veci,“ povedala Lívia Beňová zo sociálneho odboru mestského úradu.

Odber krvi mobilnou jednotkou Národnej transfúznej služby sa uskutoční v utorok 14. mája od 8. do 11. hodiny na 1. poschodí mestského úradu v priestoroch pred veľkou zasadačkou.

Prečo darovať krv?

  • Hlavným motívom má byť nezištná pomoc inému človeku, ktorý je na to odkázaný.
  • Darovanie krvi je tréningom organizmu na mimoriadne situácie spojené so stratou krvi.
  • Darovanie prispieva k regenerácii organizmu – úbytok pri darovaní „vyprovokuje“ organizmus k tvorbe nových neopotrebovaných krviniek.
  • Darcovia sa spravidla cítia lepšie ako tí, čo nedarujú.
  • Pri darovaní sa urobí komplexné vyšetrenie.

Jana Krajčovičová
foto: autorka

24 abr. 2024 12:18:13
Deň advokácie: Využite bezplatnú právnu pomoc na nitrianskej radnici

Slovenská advokátska komora pripravuje pri príležitosti blížiaceho sa Dňa advokácie bezplatné právne poradenstvo pre občanov. Okrem ďalších krajských miest budú advokáti k dispozícii aj na Mestskom úrade v Nitre. Záujemcovia o cenné právne rady sa môžu na nich obrátiť v stredu 24. apríla od 9. do 14. hodiny.

Ako informovali zástupcovia komory, o tento typ poradenstva prejavili záujem najmä starší spoluobčania. Radnica preto zabezpečí komfortnú možnosť čakania pred miestnosťami v podobe lavíc a stoličiek. Na otázky právneho charakteru bude odpovedať odborný personál v osobách advokátov a advokátskych koncipientov z vybraných advokátskych kancelárií.

Deň advokácie sa viaže k 27. aprílu 1990, keď bol prijatý prvý ponovembrový zákon o slobodnej advokácii.

Jana Krajčovičová
foto: Freepik

23 abr. 2024 7:38:34
Registrácia predajcov na Vianočné trhy v Nitre 2024

Mesto Nitra spustilo výzvu na prihlasovanie záujemcov o predaj na Nitrianskych vianočných trhoch 2024. Podujatie sa bude konať od 29. novembra do 31. decembra 2024 na Svätoplukovom námestí v Nitre.

Výzva bola spustená 19. apríla 2024 a ukončená bude 20. mája 2024 o 12. hodine. Záujemcovia o predaj občerstvenia, nápojov a remeselných výrobkov svoju žiadosť môžu vyplniť cez prihlasovací portál: Mestské trhy Nitra.

(red)
foto: archív mesta

22 abr. 2024 10:49:53