News from city

Majstri!

Včerajším víťazstvom Nitra definitívne zapečatila svoju dominanciu na ľade. Naši hokejisti z HK Nitra vystúpili so vznešenou silou a zdolali súpera HK Spišskú Novú Ves, čím si suverénne vybojovali titul majstra v pomere 4:0 na zápasy. Atmosféra na štadióne a vo fanzóne sa preliala energiou a nadšením, čo vytvorilo nezabudnuteľnú kulisu. A čo je ešte fascinujúcejšie, bol to boj medzi dvoma partnerskými mestami.

Simona Bochnovičová
foto: Roman Oravec

Apr 25, 2024, 7:50:46 AM
Čaká nás už druhá Primátorská kvapka krvi v tomto roku

Po úspešnej januárovej Primátorskej kvapke krvi mesto Nitra v spolupráci s Národnou transfúznou službou organizuje v tomto roku druhý odber.

„V januári sa za náš úrad zúčastnilo 22 darcov krvi, veríme, že toto číslo teraz spoločne prekonáme a pomôžeme tak dobrej veci,“ povedala Lívia Beňová zo sociálneho odboru mestského úradu.

Odber krvi mobilnou jednotkou Národnej transfúznej služby sa uskutoční v utorok 14. mája od 8. do 11. hodiny na 1. poschodí mestského úradu v priestoroch pred veľkou zasadačkou.

Prečo darovať krv?

  • Hlavným motívom má byť nezištná pomoc inému človeku, ktorý je na to odkázaný.
  • Darovanie krvi je tréningom organizmu na mimoriadne situácie spojené so stratou krvi.
  • Darovanie prispieva k regenerácii organizmu – úbytok pri darovaní „vyprovokuje“ organizmus k tvorbe nových neopotrebovaných krviniek.
  • Darcovia sa spravidla cítia lepšie ako tí, čo nedarujú.
  • Pri darovaní sa urobí komplexné vyšetrenie.

Jana Krajčovičová
foto: autorka

Apr 24, 2024, 12:18:13 PM
Deň advokácie: Využite bezplatnú právnu pomoc na nitrianskej radnici

Slovenská advokátska komora pripravuje pri príležitosti blížiaceho sa Dňa advokácie bezplatné právne poradenstvo pre občanov. Okrem ďalších krajských miest budú advokáti k dispozícii aj na Mestskom úrade v Nitre. Záujemcovia o cenné právne rady sa môžu na nich obrátiť v stredu 24. apríla od 9. do 14. hodiny.

Ako informovali zástupcovia komory, o tento typ poradenstva prejavili záujem najmä starší spoluobčania. Radnica preto zabezpečí komfortnú možnosť čakania pred miestnosťami v podobe lavíc a stoličiek. Na otázky právneho charakteru bude odpovedať odborný personál v osobách advokátov a advokátskych koncipientov z vybraných advokátskych kancelárií.

Deň advokácie sa viaže k 27. aprílu 1990, keď bol prijatý prvý ponovembrový zákon o slobodnej advokácii.

Jana Krajčovičová
foto: Freepik

Apr 23, 2024, 7:38:34 AM
Registrácia predajcov na Vianočné trhy v Nitre 2024

Mesto Nitra spustilo výzvu na prihlasovanie záujemcov o predaj na Nitrianskych vianočných trhoch 2024. Podujatie sa bude konať od 29. novembra do 31. decembra 2024 na Svätoplukovom námestí v Nitre.

Výzva bola spustená 19. apríla 2024 a ukončená bude 20. mája 2024 o 12. hodine. Záujemcovia o predaj občerstvenia, nápojov a remeselných výrobkov svoju žiadosť môžu vyplniť cez prihlasovací portál: Mestské trhy Nitra.

(red)
foto: archív mesta

Apr 22, 2024, 10:49:53 AM
Model CAF ( Common Assessment Framework – Spoločný rámec hodnotenia)

je nástroj komplexného manažérstva kvality (TQM – Total Quality Management) založený na 5 predpokladových a 4 výsledkový kritériách. Jeho základnou filozofiou je štvorstupňový PDCA cyklus (P- plánuj, D-realizuj, C- kontroluj, A – konaj) popísaný Demingom, ktorého dodržiavanie je podmienkou trvalého zlepšovania. Hlási sa k 8 princípom výnimočnosti definovanými EFQM (Európska nadácia pre manažérstvo kvality) a to: zameranie na občana / zákazníka, vodcovstvo a stálosť cieľov, manažérstvo podľa procesov a faktov, rozvoj zamestnancov a zapojenie, trvalá inovácia a zlepšovanie, rozvoj partnerstiev, spoločenská zodpovednosť , orientácia na výsledky, ktorých napĺňaním sa zlepšuje výkonnosť organizácie. A zároveň vytvára podmienky pre vzájomné učenie sa (tzv. bench learning) medzi organizáciami a tiež vzájomné porovnávanie sa s lepšími organizáciami (tzv. benchmarking). Viac informácií, vrátane metodiky model CAF 2020 nájdete na stránke CAF centra.

Apr 19, 2024, 6:48:51 AM
Rok 2024 druhý cyklus zlepšovania

Po obdržaní spätnej správy z externého posúdenia na mieste sa začiatok roka 2024 niesol v duchu ukončenia procesu samohodnotenia a začiatku procesu zlepšovania. V marci 2024 členovia CAF tímu spoločne absolvovali pracovné stretnutie k tvorbe Akčného plánu zlepšovania, ktorý je jedným z povinných dokumentov, plnením ktorého úrad deklaruje cestu k trvalému zlepšovaniu a zavádzaniu manažérstva kvality. Zároveň prebehlo stretnutie vedenia mesta k podnetom pre jednotlivé oblasti zlepšovania a ich prioritizácií z pohľadu vedenia. Pri zostavovaní Akčného plánu zlepšovania bola pozornosť  venovaná nielen námetom a oblastiam na zlepšovanie, ktoré boli zosumarizované v jednotlivých kritériách samohodnotiacej správy, ale aj odporúčaniam externej posudzovateľky, ktoré sú zosumarizované v Spätnej správe z posúdenia na mieste, ďalej podnetom od interných zainteresovaných strán (manažmentu, zamestnancov) a externých zainteresovaných strán (predovšetkým obyvateľov). Výber aktivít do akčného plánu prebehol na základe stanovenia napĺňania jednotlivých kritérií modelu CAF, napĺňania jednotlivých princípov výnimočnosti, naliehavosti realizácie daného opatrenia, významnosti/ dôležitosti realizácie daného opatrenia, priorít manažmentu a vedenia mesta a možnosti zdrojov ( finančných, personálnych a časových).

Apr 19, 2024, 5:46:10 AM
Rok 2023 druhý cyklus samohodnotenia

Príprava samohodnotiacej správy úradu

Po úspešnom ukončením prípravnej fázy a vytvorení CAF tímu zo zamestnancov úradu bol v marci 2023 zahájený proces samohodnotenia úradu, ktorého výsledkom je vypracovaná už druhá samohodnotiaca správa úradu. Pred jej prípravou zamestnanci v CAF tíme absolvovali školenie k metodike modelu CAF, ako nástroju manažérstva kvality. Počas nasledujúcich mesiacov CAF tím v spolupráci s garantom modelu CAF a metodičkou modelu CAF zhodnotil fungovanie úradu za uplynulé 3 roky prostredníctvom procesu samohodnotenia podľa stanovených kritérií modelu CAF.  Zároveň zhodnotili zefektívnenie činnosti úradu, ktoré priniesol prvý cyklus implementácie modelu CAF prostredníctvom napĺňania prijatého akčného plánu zlepšovania. Na základe preukázaných dôkazov zhodnotil, v ktorých oblastiach sú silné stránky úradu a naopak, kde má úrad priestor na zlepšovanie. K vypracovanej samohodnotiacej správe CAF tímom sa následne prostredníctvom interného pripomienkového konania mohli vyjadriť všetci zamestnanci úradu. Výsledná samohodnotiaca správa je tak zrkadlom výkonnosti úradu podloženej preukázanými dôkazmi.

Konsenzus míting k bodovému hodnoteniu a schválenie samohodnotiacej správy úradu

K zostavenej konečnej verzii samohodnotiacej správy vykonali zamestnanci úradu v CAF tíme individuálne bodové hodnotenie na základe príslušnej metodiky k modelu CAF. Vykonaniu individuálneho bodového hodnotenia predchádzalo školenie CAF tímu k zvolenému spôsobu hodnotenia. Následne dňa 5. 10. 2023 sa v priestoroch KC Zobor CAF tím na čele s garant modelu CAF a pod vedením metodičky modelu CAF realizoval celodňový konsenzus míting k získaniu tímového bodového hodnotenia samohodnotiacej správy. Členovia CAF tímu si v rámci otvorenej a živej diskusie navzájom vymenili poznatky získané počas prípravy samohodnotiacej správy, stanovili silné stránky úradu a určili oblasti na zlepšenie a rozvoj. Prostredníctvom vzájomného porovnania individuálnych hodnotení a diskusie k ich vnímaniu sa vo výsledku CAF tím zhodol na konečnom tímovom bodovom hodnotení samohodnotiacej správy.

Následne bola samohodnotiaca správa predložená vedeniu mesta na prerokovanie a schválenie. Samohodnotiaca správa schválená primátorom mesta dňa 23.11.2023, bola následne odoslaná so žiadosťou o posúdenie externému hodnotiteľovi.

Posúdenie na mieste

Druhé externé posúdenie na mieste prebehlo dňa 6. 12. 2023 za aktívnej účasti Marek Hattasa – primátora mesta, Mgr. Miloslava Špotáka – viceprimátora mesta, ktorý je zároveň členom CAF tímu, garanta modelu CAF, ktorým je Mgr. Martin Horák – prednosta úradu, Ing. Moniky Reiskupovej -metodičky modelu CAF a členov CAF tímu v priestoroch Mestského úradu v Nitre. Externou posudzovateľkou bola doc. Ing. Iveta Paulová, PhD. MBA, ktorá odborne posúdila predloženú samohodnotiacu správu modelu CAF. Cieľom bolo posúdiť pokrok za dva roky v porovnaní s predchádzajúcim posúdením v roku 2021. Atmosféra počas posúdenia bola veľmi konštruktívna a ústretová voči otázkam posudzovateľky. Poznatky a odporúčania z externého posúdenia na mieste boli posudzovateľkou zhrnuté do Spätnej správy z posúdenia na mieste podľa modelu CAF. Spätná správa obsahuje identifikované silné stránky úradu a podnety na zlepšovanie ako celok ale aj po jednotlivých kritériách modelu CAF. Posudzovateľka v Spätnej správe vyzdvihla vysokú úroveň implementácie modelu CAF a jeho veľmi efektívne využitie ako nástroj na zefektívnenie riadenia, zlepšovania procesov a proaktívneho prístupu. Vysoko hodnotené sú vytvorené partnerstvá medzi samosprávami, ktoré rovnako implementujú model CAF. Ocenené bolo aj dôsledné uplatňovanie aktivít z akčného plánu zlepšovania, ktoré boli v prvom cykle zväčša systémového charakteru, ďalej proaktívny prístup a zlepšovanie služieb voči zainteresovaným stranám, najmä občanom. Pozitívny bola zhodnotená úroveň digitálnej transformácie a elektronizácie činnosti na úrade.

Apr 19, 2024, 5:43:55 AM
Rok 2022 – významný titul

Mesto Nitra získaním prestížneho medzinárodného ocenenia Efektívny používateľ modelu CAF (The Common Assessment Framework) úspešne ukončilo prvý cyklus implementácie manažérstva kvality prostredníctvom modelu CAF.

Zároveň kontinuálne vstúpilo do procesu udržateľnosti systému manažérstva kvality na Mestskom úrade v Nitre. Druhý cyklus sa opätovne odštartoval v marci 2023 vytvorením CAF tímu zo zamestnancov Mestského úradu v Nitre. Tí  pod vedením  Martina Horáka, prednostu úradu a garanta modelu CAF a Moniky Reiskupovej, metodičky modelu CAF vykonajú samohodnotenie, ktoré mapuje obdobie fungovania posledných troch rokov mestského úradu. Počas procesu samohodnotenia CAF tím využije množstvo praktických skúseností získaných počas implementácie prvého cyklu a jeho výsledkom bude druhá Samohodnotiaca správa úradu.

Našou snahou je aktívne rozvíjať systém manažérstva kvality s dôrazom na zvyšovanie spokojnosti obyvateľov mesta ako zákazníkov úradu, ale aj jeho zamestnancov. Implementácia modelu CAF nám pomáha komplexne zhodnotiť fungovanie mestského úradu a prostredníctvom identifikovaných oblastí na zlepšovanie neustále zvyšovať kvalitu a efektívnosť vykonávaných činností Mestského úradu v Nitre a jeho služieb pre obyvateľov mesta.

Cieľom mestského úradu je opätovne obhájiť titul Efektívny používateľ modelu CAF (aktuálny je platný do júna 2024) a patriť tak medzi tie európske organizácie, ktoré sa manažérstvu kvality venujú aktívne a kráčajú po ceste trvalého zlepšovania.

Apr 19, 2024, 5:37:37 AM
Roky 2021- 2023 – proces zlepšovania

Po posúdení dňa 30. 9. 2021 obdržaná písomná „Spätná správa z posúdenia na mieste podľa modelu CAF“  sa spolu s vypracovanou Samohodnotiacou správou úradu, získanými podnetmi a návrhmi na zlepšovania aj od zamestnancov úradu a dňa 13. októbra 2021 realizovaným školením CAF tímu stali východiskom pre prípravu Akčného plánu zlepšovania  úradu (ďalej len „APZ“) pre nasledujúce maximálne dvojročné obdobie.

Identifikované oblasti zlepšenia boli v dňa 15. 11. 2021 v schválenom APZ mestského úradu, pretavené do jednotlivých aktivít a pracovných úloh, ale až ich napĺňaním v nasledujúcich mesiacoch bude môcť začať hovoriť o konkrétnych prínosoch implementácie modelu CAF. Aktivity sú zamerané prioritne na zlepšenie procesov úradu, na rozvoj zamestnancov, koncepčné ukotvenie aktivít úradu a zlepšenie služieb smerom k občanom/zákazníkom a zainteresovaným stranám a ich  postupná realizácia je vykonávaná v zmysle PDCA (Plan-Do-Check-Act) cyklu.

Apr 19, 2024, 5:35:09 AM
Začiatok cesty s modelom CAF

Od marca 2021 prebieha na Mestskom úrade v Nitre zavádzanie manažérstva kvality prostredníctvom modelu CAF s metodickou podporou Úradu pre metrológiu, normalizáciu a skúšobníctvo SR. Má svoje logické kroky a postupnosť, ktorá má mestský úrad priviesť k výnimočnosti v oblastiach orientácia na výsledky, zameranie na občana/zákazníka, vodcovstvo a stálosť cieľov, manažérstvo podľa procesov a faktov, zapojenie zamestnancov, trvalé zlepšovanie a inovácia a vzájomne výhodné/prospešné partnerstvá a spoločenská zodpovednosť. Cieľom implementácie modelu CAF na úrade je na kontinuálnych procesoch postavená kvalitná samospráva, ktorej služby sa hodnotia najmä podľa ich vplyvu na kvalitu života ľudí.

Na začiatku cesty s modelom CAF, hneď v prvom kroku, bolo potrebné rozhodnúť o garantovi modelu CAF na úrade, ktorý sa stal prednostu úradu Martin Horák a zvolenou metodičkou modelu CAF sa stala Monika Reiskupová z Odboru projektového a strategického riadenia. Implementáciu modelu CAF prebieha na celom Mestskom úrade v Nitre a podporuje ju široko vytvorený jeden CAF tím zo zamestnancov úradu, ktorí sa stali jeho súčasťou na základe zverejnenej výzvy a osobnej motivácie prispieť k zavedeniu manažérstva kvality. Ich vymenovanie prebehlo aj formálne prostredníctvom obdržaných menovacích dekrétov. Prvými záväznými prijatým dokumentmi k zavádzaniu manažérstva kvality na Mestskom úrade v Nitre sa stali Harmonogram implementácie modelu CAF v organizácii Mesto Nitra, ktorý popisuje cieľ implementácie, časový rámec a jednotlivé fázy implementácie a Komunikačný plán k zabezpečenie priebežnej komunikácie s relevantnými zainteresovanými stranami počas jednotlivých fáz implementácie modelu CAF.

Apr 19, 2024, 5:33:23 AM